
Olej jodłowy z serii „Ałtaj” od firmy „Specjalist” to olejek eteryczny najwyższej jakości. Otrzymywany jest metodą destylacji parowej z igieł i młodych pędów jodły syberyjskiej.
Od dawna jodła u wielu narodów uchodzi za symbol zdrowia i długowieczności. Medycyna ludowa przypisuje temu potężnemu drzewu prawdziwie niezwykłe właściwości wspierające leczenie różnych dolegliwości. W naszych czasach skład olejku jodłowego został poznany na tyle dobrze, by można było powiedzieć: jego właściwości to nie cud ani magia, lecz hojny dar Natury.
Nie wiesz, co wybrać?
Napisz do nas na czacie — pomożemy dobrać produkt prostymi słowami.
Olejek jodłowy z serii „Ałtaj” firmy „Specialist” to olejek eteryczny najwyższej jakości. Otrzymywany jest metodą destylacji parowej z igieł i młodych pędów jodły syberyjskiej.
Od dawna jodła u wielu narodów uważana jest za symbol zdrowia i długowieczności. Medycyna ludowa przypisuje temu potężnemu drzewu prawdziwie wyjątkowe właściwości wspomagające leczenie różnych dolegliwości. W naszych czasach skład olejku jodłowego został już na tyle dobrze poznany, by móc powiedzieć: jego właściwości to nie cud ani magia, lecz hojny dar Natury.
Olejek jodłowy ma właściwości antyseptyczne, wspomagające gojenie ran, tonizujące, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim fitoncydy korzystnie wpływają na stan układu oddechowego. Właśnie dlatego olejek eteryczny z jodły syberyjskiej najczęściej stosuje się przy leczeniu zapalenia oskrzeli, zapalenia tchawicy oraz innych schorzeń układu oddechowego. Właściwości przeciwwirusowe pozwalają stosować ten produkt przy grypie i infekcjach wirusowych dróg oddechowych. Najprostszym sposobem użycia jest zastosowanie go w kominku aromaterapeutycznym. W tym celu kilka kropli olejku jodłowego należy rozpuścić w dowolnym oleju roślinnym (na przykład oliwie z oliwek). Stosowanie olejku w aromaterapii również Przy przeziębieniu stosuje się także nacieranie z użyciem olejku jodłowego. Przygotowuje się je również na bazie tłustych olejów roślinnych z dodatkiem niewielkiej ilości olejku eterycznego z jodły. Masaż stóp, pleców i klatki piersiowej z użyciem takiego olejku w krótkim czasie pomoże uporać się z przeziębieniem! Olejek jodłowy to niezastąpiony towarzysz miłośników bani i sauny. Para nasycona iglastym aromatem ukoi nerwy, wzmocni odporność oraz doda energii i sił. Aby zastosować olejek jodłowy w saunie, należy rozcieńczyć 8-10 kropli w bazowym oleju roślinnym lub w niewielkiej ilości mleka, a następnie dodać tę mieszankę do wody do sauny.
Olejek z jodły syberyjskiej znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii. Wynika to z tego, że jest bogaty w witaminy C i E, a są to silne przeciwutleniacze, które mogą spowalniać procesy starzenia się skóry i ograniczać negatywny wpływ środowiska. Aby stosować olejek jodłowy w kosmetyce, wystarczy dodać kilka kropli do używanego na co dzień kremu.
Uwaga! Aby wykluczyć reakcję alergiczną, nie należy nakładać olejku jodłowego w czystej postaci na skórę ani błony śluzowe. Zawsze należy dodawać go w niewielkiej ilości do oleju bazowego (cedrowego, lnianego, oliwy z oliwek itp.). Przed użyciem wykonaj test indywidualnej reakcji: nanieś niewielką ilość produktu na 1-2 godziny na wewnętrzne zgięcie łokcia.
min
sek
Po upływie czasu zostaniesz poproszony o kontynuowanie edycji lub jej zakończenie. Jeśli nie udzielisz odpowiedzi, system automatycznie zamknie tryb edycji.
Po upływie czasu zostaniesz poproszony o kontynuowanie edycji lub jej zakończenie. Jeśli nie udzielisz odpowiedzi, system automatycznie zamknie tryb edycji.